Beépíthető (süllyesztett) vs. szabadon álló masszázsmedencét, jakuzzi

A jakuzziknak két típusát szoktuk elkülöníteni, a beépített és a szabadon álló medencéket. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, vásárlás előtt érdemes  átgondolni a lehetőségeket. A süllyesztett medencék rendkívül esztétikus látványt tudnak nyújtani, különlegessé, egyedivé varázsolják a kertet.

A burkolat rajtunk áll, szinte teljes egészében testre (pontosabban a kertünkbe) tudjuk szabni. Az ilyen típusú medencéknek a testre szabhatóság a legnagyobb előnye.

Általában kevesebb a fúvókájuk, mint a szabadon álló medencéknek, de ez nem feltétlenül tekinthető hátránynak. A beszállás és a kiszállás egyszerűbb, mint a másik típusnál, a lépcsők, kapaszkodók szintén egyediek lehetnek, így megkönnyítve a közlekedést. Ez idős családtagok esetében nagy plusz.

Mozdítani természetesen nem lehetséges, így ha utólag derül ki, hogy mégsem oda kellett volna, akkor már eső után köpönyeg. Az ilyen típusú medencéknél különösen gondosan kell eljárni, ugyanis könnyen baleset lehet a vége. A medence mellett mindig legyen feltörölve a víz, ha van kisállat, idős hozzátartozó vagy kisgyermek, akkor legyünk körültekintőek, és zárjuk le a medencét, ha nem használjuk.

Szabadon álló jakuzzi

Szabadon álló jakuzzi

A szabadon álló medencéket könnyebb karban tartani, viszont nincs különösebb lehetőség arra, hogy egyedi megoldás szülessen a végén. Az ilyen típusú modellek általában rendelkeznek tetőszerkezettel, így könnyebben elkerülhető a balesetveszély, és a szennyeződések vízbe hullása. Amennyiben minél kevesebb kosz kerül bele a vízbe, annál tovább maradhat jó állapotban a medence.

Valamivel kevésbé balesetveszélyes ez a kivitel, hiszen nehezebb a vízbe pottyanni, de azért tegyük mindig a helyére a tetőszerkezetet akkor is, ha beltéren használjuk. Fúvókából általában többet tartalmak, mint a süllyesztett változatok, így aki nagy pezsgésekre vágyik, annak ez a típus nagy kedvence lesz.

Hátránya az, hogy szinte lehetetlenség egyedivé varázsolni, a be- és kiszállás pedig körülményesebb lehet.

Azok számára, akiknek a fő szempont a könnyű karbantarthatóság, nekik valószínűleg a szabadon álló jakuzzi lesz a kedvencük. Akik viszont a kertjük díszét szeretnék megtalálni, nekik a süllyesztett medence fogja ezt az érzést megadni.