term ID:
parent cat ID:6
post ID:10474
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Jakuzzik általános telepítési szükségletei. Áramigénye, vízellátása stb. Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Jakuzzik általános telepítési szükségletei. Áramigénye, vízellátása stb.

A jakuzzik áramigénye: A kisebb méretű jakuzzik általában 230V-os 1 fázisú  (egyszerű hétköznapi) elektromos hálózatról üzemelnek, a nagyobbaknál viszont ahol több szivattyú szolgáltatja a masszázsélményt, nagyobb a vízmennyiség amit fűteni kell, már 400V-os 3 fázisú hálózatról üzemelnek. A kiválasztott jakuzzi pontos energiaigényéről tájékozódhat a honlapunkon, vagy kérdezze nyugodtan egyik szakértőnket.

Érdekesség: A 400V-ot igénylő jakuzzi is üzemeltethető 230V-os hálózatról, de csak kompromisszumokkal. Nem lehet az összes férőhelyen egyszerre használni a masszázsfúvókákat és valószínűleg a fűtést is ki kell kapcsolni arra az időre amikor a masszázs működik.

Az elektromos kábel előírásai: A jakuzzi elektromos kábel csatlakozása alul, a testen belül van. A tápellátást biztosító elektromos kábelt tilos megszakítani közbenső konnektorral, hosszabbítót használni is TILOS. Csak direkt bekötés lehetséges!

A kábelt egy elektromos dobozból kell megszakítás nélkül elvinni a jakuzziig. 30 méteren belül 2,5 mm², 30 méteren túl 4,5 mm² – es vezetékkel. Az áramforrásnak 30mA érzékenységű életvédelmi relével védettnek kell lennie.

Ennek a kábelnek az esztétikus, védőcsőben történő elvezetését is érdemes átgondolni. Ha még kialakítandó környezetről van szó, akkor ez nem okoz problémát mert könnyen a föld alá lehet süllyeszteni, de egyeztetni kell a kivitelező szakemberekkel. Ha már kész környezet van, akkor is kell szánni néhány percet a kábel szép elvezetésének kigondolására.

Folytatás lejjebb…

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


 

A kábel kiállás a jakuzzi szélétől kb. 20-30 cm-re lehet, a pontos helyét szakértőnkkel érdemes átbeszélni.

Az áramkábel és az elektromos doboz előzetes kiépítése minden esetben a megrendelő feladata!

Jakuzzi vízellátása: Vízvezetéket nem kell kiépíteni a jakuzzihoz elég ha van egy kerti csap (beltéri elhelyezés esetén természetesen benti csap) a közelben és kerti tömlővel oda lehet juttatni a vizet. Erre az első feltöltésnél, a párolgás miatti utántöltésnél és a vízcserekor van szükség. A vízcserét a vízkezeléstől függően kb. félévente – évente érdemes elvégezni. A kerti csap viszont télen a fagyveszély miatt általában nem használható, erre is érdemes gondolni.

Telepítéskor a kollégák mobil vízlágyító berendezést használnak.

TIPP: Jakuzzi telepítése. Jakuzzi kertbe, teraszra való telepítésének feltételeiről, illetve hasznos tanácsokról ide kattintva is olvashat, ide kattintva pedig a beltérbe való telepítés feltételeiről találhat még egy írást.

Jakuzzi vízleeresztése: gravitációsan történik, mint egy hagyományos kádnál, nem a keringető szivattyúk nyomják ki a leürítendő vizet. Szintén egy kerti tömlő csatlakoztatásával vezethető a kerti növényekre (élelmiszer növényekre nem) vagy a csatornába.

Beltéri elhelyezés esetén, ennek a víznek az elvezetéséről egy padlóösszefolyóval érdemes gondoskodni, ami a használat közben kifröccsenő víz elvezetésére is megfelelő.

Jakuzzi teraszra való telepítése: a legfontosabb a terasz terhelhetősége, minimum 500 kg / m² teherbírásúnak kell lennie. Ez akkor lehet probléma, ha a terasz nem tömör alapra épült, pl. pince, garázs stb. van alatta.

A fent részletezett áram és vízellátást ugyanazon szempontok alapján kell megoldani.

Ha esetleg érdekli, itt megtekinthet egy rövid videót egy jakuzzi teraszra emeléséről:

Szabadon álló Jakuzzi földre való telepítése: földre, fűre és egyéb laza talajra nem lehet jakuzzit telepíteni mert a súlya miatt rögtön megsüllyedne alatta a föld ill. az eső is kimoshatja alóla a talajt.
Mindenképpen burkolt alapra van szükség. Ha még nincs kialakítva, akkor 10cm vastag egyszer vasalt beton alap megfelelő lesz. Természetesen vízszintesnek és sima felületűnek kell lennie. Az áram kábelt is ide ajánlott beépíteni egy védőcsőbe behúzva, hogy ne legyen szem előtt.

Pico – 3 személyes jakuzzi – Árak, adatok klikk a képre

 

Az alábbi burkolatokra nem javasoljuk a jakuzzi elhelyezését: rücskös felületű alap 1-2mm-nél jobban kiálló felületi egyenetlenségekkel. Ha vannak ilyenek elképzelhető, hogy egy pici pontra ül fel a jakuzzi egyik része és arra nehezedik a súlya. Ezt jobb elkerülni.
A sóder ágyra rakott járólap sem megfelelő alap, mert a súly alatt valamelyik rész megsüllyedhet és egyenetlen terhelést ró a jakuzzi tartó szerkezetére és a működést is károsan befolyásolhatja. Ha sóderágyra tenné a burkolatot, akkor alatta mindenképpen le kell betonozni a területet, ahova a jakuzzi kerül.

A jakuzzi földbe süllyesztése: A földbe süllyesztés megoldható, de a hozzáférést biztosítani kell a jakuzzi szerkezeti elemeihez. Ehhez minimum 50cm-es helyre van szükség a jakuzzi három oldala körül tehát ennyivel nagyobb, körbe betonozott gödörbe lehet betenni. Természetesen utána körbe lehet burkolni a jakuzzi széléig, de mozgathatónak kell lennie a burkolatnak a hozzáférés miatt.

A thermotető mozgatás ekkor csak kézi erővel lehetséges, a thermotető emelő besüllyesztett jakuzzi esetén sajnos nem használható.

Reméljük segítettünk ezzel a kis rövid írásunkkal. Ha hasznosnak találta és komolyan fontolgatja egy saját jakuzzi beszerzését, akkor ajánljuk ezt a szintén népszerű cikkünket is: 4 + 1 tipp, jakuzzi vásárlás előtt.

Visszaugrás a navigációhoz

 • Jakuzzi szakértő kollégáink szívesen segítenek Önnek is. Hívja Őket nyugodtan.

  Hívható: H - Szo, 09-18 óráig

  +36-30-297-90-12

   

  Érdekelne az egyik jakuzzi, kérnék egy visszahívást:

  Bemutatóterem / kert nyitvatartása

  Tisztelt Érdeklődő! Az esetleges várakozás elkerülése és a zavartalan beszélgetés érdekében, kérjük egyeztessen időpontot velünk. Így kollégáink biztosan csak Önnel fognak foglalkozni. Köszönjük!

  Téli nyitvatartás: Okt. 15 - Febr. 29 között

  Hétfő: Telefonos egyeztetést követően

  Keddtől - Péntekig: 09 - 17 között

  Szombaton: 09 - 12 között

  Vasárnap: Zárva

   

  Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

   

  Útvonaltervezés

  Üzenet küldése