Túl sok a stressz? Lazítson!

Stressz alatt tulajdonképpen azt értjük, hogy a szervezet folyamatos feszültségben van, nem képes megnyugodni. A rövid ideig tartó stresszes helyzetek jobb teljesítményre sarkallhatják az embert, de a mai szóhasználatban egyértelműen negatív töltettel bír. A túlságosan sok stressz hosszútávon komoly egészségkárosodásokat okozhat.

Stresszt rengeteg minden kiválthat. Hirtelen bekövetkező események, tragédiák, próbatételek, munkahelyi nyomás, családi konfliktusok, versengés. Hirtelen jött stresszhelyzetben ijedtség lesz úrrá az egyénen, szomorúság, izgatottság, fokozott anyagcsere jelenhet meg. A tartós stresszhelyzetben folyamatos rossz közérzet, pánikrohamok, szorongás, de akár még depresszió is megjelenhet.

A stressz gyógyítása

Nem mindig lehetséges a stresszt okozó problémát megszüntetni. Ha nagy elvárásokat támasztanak elénk a munkahelyen, akkor sem érdemes gyorsan döntve felmondani, mindent mérlegelni kell, és az alapján dönteni a jövőről. Nem szégyen pszichológus segítségét kérni, ha úgy érezzük, hogy elvesztünk, illetve ha relaxációs technikákat szeretnénk elsajátítani.

Pszichiáter szakorvoshoz akkor érdemes fordulni, ha nem zárkózunk el a gyógyszeres kezeléstől. Az orvosok a problémáinkat nem fogják velünk kibeszélni, ők gyógyszeres terápiát állítanak be az embernek. Amennyiben ettől elzárkózunk, akkor próbáljunk alternatív terápiák felé nyitni. Léteznek különféle módszerek a szorongás és idegesség csökkentésére, például az autogén tréning vagy az agykontroll.

A feszültségre jó hatással van a masszázsmedence használat

A feszültségre jó hatással van a masszázsmedence használat

Jakuzzis terápia

Az egyik legjobb alternatív terápia a masszázsmedence használata. Köztudott, hogy a jakuzzi szuper stresszűző, a meleg vízben még a legnegatívabb gondolatok is tova tudnak szállni. A stresszesebb időszakokban érdemes naponta elmerülni a habokban. Jobb, ha valakivel együtt tesszük ezt meg, így esélyünk se lesz arra, hogy magunkba mélyedjünk és betemessenek a negatív gondolatok.

Próbáljuk kiüríteni az elménket és nem gondolni semmi negatív, felzaklató dologra. Ha partnerünkkel együtt tudunk fürdeni, akkor a fürdőzés után egy hosszabb-rövidebb masszázs is segíthet a relaxációban. Feldobhatjuk a fürdőzést illőolajokkal, gyertyákkal, hangulatos zenével, amik mind-mind segíthetnek az ellazulásban.

A stresszt nem szabad félvállról venni, hosszútávon szív- és érrendszeri problémákat, gasztroenterológiai betegségeket, de akár cukorbetegséget és korai halált is okozhat.