term ID:
parent cat ID:6
post ID:10419
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Beltéri jakuzzi. Mire érdemes figyelni? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Beltéri jakuzzi. Mire érdemes figyelni?

A jakuzzi lakásban, beltérben való elhelyezésének is vannak sarkalatos pontjai amiket érdemes átgondolni ha úgy dönt, hogy beltérbe telepítené a jakuzzit, ugyan úgy, mint a kertben elhelyezett jakuzziknál.

Lássuk mire érdemes figyelni ebben az esetben.

1. A Jakuzzi bejuttatása az épületbe.

Beltéri jakuzzi esetén a legfontosabb kérdés, hogy ha már meglévő épületről van szó, akkor hogyan lehet oda bejuttatni a masszázsmedencét. Ha nincsen nagy tolóajtó és szűkek a nyílászárók, akkor könnyen lehet, hogy nem fog beférni a jakuzzi, még az oldalára fordítva sem. Ezt érdemes minél előbb leellenőrizni, és csak akkor tovább gondolni a beltéri jakuzzi telepítését, ha a bejuttatás megoldható.

Ha társasházba kerülne a jakuzzi, valamelyik emeletre, ott legtöbbször a lift mérete szokott problémát okozni.

2. A jakuzzi körüli helyigény.

A megfelelő hely kiválasztásánál érdemes hozzászámolnia a jakuzzi legnagyobb külső méretéhez, hogy hova fogja tenni, hol fogja elhelyezni a jakuzzi tetejét, mikor az nincs rajta. Hiszen használat közben a thermotetőt le fogja venni a jakuzziról és valahol tárolni kell. Értelemszerűen a jakuzzi közelében hogy ne kelljen messzire elvinni.

Van lehetőség thermotető emelőt is használni, ami nagyban megkönnyíti a tető le-fel helyezését, illetve a tető tárolását is, de ahhoz plusz helyre van szükség a jakuzzi körül. A jakuzzi mögött kb. 50-70 centiméterre, valamint a jakuzzi két oldalánál kb. 30-30 centiméterre. (típusfüggő)

Az is fontos, hogy ha sarokban szeretné elhelyezni a jakuzzit, akkor legalább 2 oldalánál maradjon 50-50 centiméter hely szabadon. Ez azért fontos, hogy a jakuzzi belsejéhez viszonylag könnyen hozzá lehessen férni a néhány évenkénti karbantartás esetén.

3. A Jakuzzi áramellátása.

Vannak 1 fázisú (230 V) és 3 fázisú (400 V) – tal üzemelő jakuzzik. (Típusfüggő) A 1-2 masszázsszivattyúval szerelteknek általában elegendő a 230 V (1 fázis), de a 3-4-5 masszázsszivattyúval szerelt jakuzziknak mindenképpen szüksége van a 400 V-ra (3 fázis).

FONTOS, hogy a jakuzzit direktbe kell bekötni, konnektorba csatlakoztatni TILOS.

Az elektromos kábelt egy kötődobozból, toldásmentes vezetéken keresztül kell eljuttatni a jakuzziig és ez a kábel 30 mA érzékenységű FI (életvédelmi) relével védett kell, hogy legyen. Mivel ez a cikk most nem arról szól, hogy ezt részletezzük (pl.: hol kell bevezetni a jakuzziba az elektromos kábelt), így ezzel kapcsolatban keresse nyugodtan kollégáinkat.

4. A jakuzzi vízzel való feltöltése és leeresztése.

A jakuzzit nem szükséges rákötni közvetlenül a vízvezetékre. Feltöltése könnyen megoldható a csapból is, egy egyszerű slag segítségével. Ehhez viszont a közelben érdemes kialakítani vízvételi lehetőséget.

A leeresztését is egyszerűen meg lehet oldani úgy, hogy a jakuzzi alján lévő leeresztő szelepet kinyitja, és szépen kifolyik a víz. Ehhez célszerű a helyiség padlójában egy padlóösszefolyót, lefolyót kialakítani. Ez amúgy más okokból is praktikus lehet. Pl.: a gyerekek kipancsolják a vizet, esetleg egy nagyobb összejövetel alkalmával sok víz kerül a padlóra. Ilyenkor egy padlóösszefolyó jó szolgálatot fog tenni. Egy felmosót, vagy vízösszehúzót is érdemes a közelben tartani.

Tipp:

Beltéri jakuzzi elhelyezés esetén sokan alakítanak ki egy zuhanyt is ugyan abban a térben, ahol a jakuzzi lesz. Ez nem csak a jakuzzi vizének a leeresztést könnyítheti meg (hiszen akár a zuhanyba is leeresztheti a vizet egy slag segítségével), hanem a jakuzzizás előtti gyors tusolást is. Hiszen jakuzzizás előtt javasolt egy fél perces zuhanyt venni, hogy a bőrünkön lévő krémek, smink, testápolók stb. ne a jakuzzi vizébe kerüljenek.

A jakuzzi vizét attól függően, hogy milyen vízkezelést alkalmaz, illetve hogy mennyit van használva és mennyire figyel rá, elég félévente – évente kicserélni.

Folytatás lejjebb….

Szintén népszerű cikkek


 

4. Páramentesítés.

A jakuzzi vize minél melegebb, annál inkább párolog. Zárt térben a párás levegő nagy mértékben rongálhatja a falakat, így vagy a megfelelő szellőztetésről kell gondoskodni (Pl.: ablakok), vagy páramentesítőt kell beépíteni.

Ha jakuzzi vásárláson gondolkodik akkor ajánljuk ezt a cikket is: 4+1 tipp jakuzzi vásárlás előtt.

Visszaugrás a navigációhoz