term ID:
parent cat ID:6
post ID:10480
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Jakuzzi fogyasztása. Havi fenntartási költségek forintban. Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Jakuzzi fogyasztása. Havi fenntartási költségek forintban.

Egy átgondoltan kiválasztott jakuzzi sok-sok pozitív élménnyel tudja gazdagítani az Ön és családja életét, viszont vásárlás előtt néhány dolggal érdemes tisztába lenni.
Az egyik a jakuzzi energiafogyasztása. Fontos, hogy nem csak a megvételkor felmerülő vételárral kell számolnia, hanem a jakuzzi üzemeltetési költségeit is figyelembe kell vennie, hiszen ezek az évek folyamán végig jelen lesznek.

A jakuzzi fenntartási költségei az alábbiakból adódnak össze:

– A jakuzzi vizének fűtése (ez a legjelentősebb tétel) és a víz keringetése
– A jakuzzi masszázsszivattyúinak működtetése
– A jakuzzi vízkezelése
+1. A jakuzzi karbantartása

Ha csak az átlagos havi energia költségekre, forintokra kíváncsi (Az ÚJ 2022, augusztus utáni energiaárakkal) és egyenlőre nem szeretné részletesebben megtudni, hogy pontosan miből is állhat össze a jakuzzi fogyasztása, akkor Klikkeljen IDE, vagy gördítsen lejjebb az összesítéshez. Ha a részletek is érdeklik, olvasson tovább.

Azt javasoljuk hogy ha egy kereskedő részéről valahol elhangzik az a mondat „…a jakuzzit csak meg kell venni és onnantól nincs más anyagi vonzata az üzemeltetésnek…” akkor azt érdemes kétkedéssel fogadni mert ez így nem igaz. Egy jakuzzi üzemeltetésnek mindig is lesznek költségei, viszont a mértékük nagyon nem mindegy.

A fent felsorolt költségeket természetesen egy sor dolog befolyásolja. Például a jakuzzi tervezése, kivitelezése, mérete, felszereltsége, használat jellege, mértéke, elhelyezése, és szinte a legfontosabb, a készítésénél felhasznált anyagok minősége. Tehát egy jakuzzi fogyasztása erősen gyártó és típusfüggő.

Nézzük részletezve a fenntartási költségeket:

A jakuzzi vizének fűtése és keringetése, szűrése és ezek költsége

A legjelentősebb költséghányad a víz fűtése, melegen tartása. Ez a villanyszámlán fog megjelenni, hiszen villamos fűtésről van szó. Erről érdemes pár sort írni, hogy mégis mitől függ.

Azért hogy az erre fordított összeg a lehető legkisebb legyen, a jakuzzi jól megtervezett és kiváló alapanyagokból  kivitelezett kell hogy legyen. A tervezésénél fő szempont, hogy a bevitt hőenergia minél nagyobb részét megtartsa a héjon belül és az ne a környezet felé távozzon. Azoknál a „termékeknél” ahol erre nem fektetnek nagy hangsúlyt, sajnos többszöröse is lehet a villanyszámla. Ezek főleg a jakuzzik alsó kategóriájára jellemzőek, különböző messzi országok gyártmányai.

Előnyünk ezen a téren: Mivel 1987 – óta uszodatechnikával foglalkozunk, és jelenleg 67 címre járunk medencéket is karbantartani (ebből 22 helyen, más gyártók jakuzziját is gondozzuk), megvan az az előnyünk, hogy a régóta jakuzzit is használó tulajdonosok, megosztják velünk a tapasztalataikat. Ezek a megszerzett információk pedig aranyat érnek a számunkra, hiszen így szinte az összes gyártó termékét megismertük, nem eladói, hanem ami sokkal fontosabb, vásárlói szempontból.

Összegezve és számszerűsítve a fűtést, a szűrést és a masszázst:

A jakuzzi működtetésének havi villany költségét a víz fűtése, a víz keringetése – szűrése és a masszázsszivattyúk működése adja.

Egy 3-4 fős kültéri jakuzzi egész évben (mind a 4 évszakban) történő, heti 2-3 alkalmas, alkalmanként 1 órás használat mellet átlagban kb. 7-10.000.-Ft-os villanyszámla növekedéssel lehet számolni.

Nagyobb, 5-6 férőhelyes jakuzzi esetében ez az összeg átlagban kb. 12 – 16.000.-Ft körül alakul.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a számok csak akkor érvényesek, ha a jakuzzinak tökéletes a hőszigetelése mind alul és az oldalfalon, mind a tetején a thermotetőnél!

A jakuzzi vizének keringetése és ezáltal a szűrése minimális anyagi ráfordítást igényel. A szűrést egy kis 0,1 – 0,15 KW-os szivattyú végzi, amit napi 6-8 órát érdemes üzemeltetni, így minimális a havi fogyasztása.

Folytatás lejjebb…

Szintén népszerű cikkek


 

Érdekesség: Jellemző, hogy azok a jakuzzik amikben több masszázsszivattyú is dolgozik, a fúvókákon keresztül átadott masszázserőhöz viszonyítva kevesebb villamos energiát fogyasztanak mint amikor csak egy szivattyú látja el vízárammal az összes férőhelyet. Hozzátéve, hogy az egyszivattyús kialakításnál az egy szivattyú akkor is nagy teljesítménnyel dolgozik amikor csak egy férőhely van használatban.

Jakuzzi telepítéséhez szükséges áramigényről, vízbevezetésről, vízelvezetésről, a jakuzzi megfelelő alapjáról bővebben itt olvashat és láthat videót: Jakuzzik általános telepítési szükségletei.

A jakuzzi vizének kezelése

A vízkezelés egyik anyagi vonzata a víz fertőtlenítését elősegítő kémiai anyagokat, vegyszereket foglalja magában. A fertőtlenítést többféle módon meg lehet oldani vegyszeres, vagy majdnem teljesen vegyszermentes verziókban is. Klóros, brómos vagy aktív oxigénes vízkezelés esetleg egy majdnem teljesen vegyszermentes, enzimek és ásványok általi vízfertőtlenítés, vagy egy automata sóbontó készülék segítségével.  Vásárlás előtt a lehetőségeket a szakértőnkkel érdemes átbeszélni, hogy az Ön igényeihez, életviteléhez melyik változat illene a legjobban. Egy átlag vízkezelés havi költsége kb. 2-5.000.-Ft között szokott alakulni.

A párolgás miatti vízutántöltés is költségként jelentkezik, de a kis mennyiség miatt ez lényegében elhanyagolható, ráadásul a teljes vízcsere, ha megfelelően van karbantartva a jakuzzi, akkor csak félévente – évente esedékes. (használatfüggő)

+1. Karbantartás (opciós)

Ez alatt elsősorban a karbantartás csomagjainkat értjük, ami nem kötelező, akár Ön is elvégezheti időnként. Ilyen például a csőrendszer, a fúvókák és a szivattyúk állapotának ellenőrzése, a burkolatok takarítása, kezelése stb.. Lényegében ha ránk bízza a karbantartást, akkor egy igen részletes és mindenre kiterjedő átvizsgálásról, kezelésről van szó. De mivel ez egyáltalán nem kötelező, csak pár évente ajánlott, ráadásul nagy részét Ön is elvégezheti, éppen ezért ezt nem szoktuk beleszámolni a havi költségekbe.

Tehát mennyit energiát fogyaszt havonta egy jakuzzi (2022 Augusztus utáni ÚJ energiaárakkal):

Az összegek kikalkulálásánál az egész éves (365 napos) használatot vettük alapul, a jakuzzi kültéri elhelyezése esetén, heti 2-3-szor kb. 1 -1 órát használva.  Az összegek régi ügyfeleink tapasztalatai és saját méréseink alapján lettek kalkulálva, magyarországi éghajlaton az Általunk Kínált Jakuzziknál.

Érdemes figyelembe vennie, hogy egy jakuzzi igen összetett termék, nem csak a külső burkolatból és a belső héjból áll. Sok változó van ami a havi költségeket is érinti, és amivel nehéz számolni (pl. Időjárás, használat módja). Ettől függetlenül nagy vonalakban elmondható, hogy egy jól megtervezett és kiváló alkatrészekből tökéletesen kivitelezett jakuzzi ha egy 3-4 személyes kivitelről beszélünk, akkor átlagosan 7-10.000.-Ft,  egy 5-6 fős típus pedig 12-16.000.-Forinttal terhelheti meg átlagban a havi villanyszámlát.

Reméljük segítettünk ezzel a kis rövid írásunkkal. Ha hasznosnak találta és komolyan fontolgatja egy saját jakuzzi beszerzését, akkor ajánljuk ezt a szintén népszerű cikkünket is: 4 + 1 tipp, jakuzzi vásárlás előtt.

 

Visszaugrás a navigációhoz