term ID:
parent cat ID:6
post ID:10474
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Jakuzzik általános telepítési szükségletei. Áramigénye, vízellátása stb. Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Jakuzzik általános telepítési szükségletei. Áramigénye, vízellátása stb.

TIPP: A jakuzzi telepítéshez szükséges  4 legfontosabb tételt (Szállítás, Alap, Áram, Feltöltés) VIDEÓBAN is megtekintheti a cikk végén.↓

A jakuzzik áramigénye

A kisebb méretű jakuzzik általában 230 V – os 1 fázisú  (egyszerű hétköznapi) elektromos hálózatról üzemelnek, a nagyobbaknál viszont ahol több szivattyú szolgáltatja a masszázsélményt (2 db – nál több), illetve nagyobb a vízmennyiség is amit fűteni kell, már 400 V – os 3 fázisú hálózatról üzemelnek. A kiválasztott jakuzzi pontos energiaigényéről tájékozódhat a honlapunkon, vagy kérdezze nyugodtan egyik szakértőnket.

Fontos tudni vásárlás előtt: A 400V-ot igénylő jakuzzi is üzemeltethető 230V-os hálózatról, de csak kompromisszumokkal. Például hideg téli időszakban, nem fog működni egyszerre az összes szivattyú és a fűtés. Ha jakuzzit szeretne otthonra vásárolni, mindig tájékozódjon előtte az elektromos lehetőségeiről (1 fázisa van vagy 3 fázis), nehogy úgy járjon, hogy kiszemelt egy ideális típust, viszont az otthoni elektromos hálózata nem lesz elég a kompromisszummentes üzemeltetéséhez.

Bármelyik jakuzzi kereskedőtől vásároljon, ezt mindig járja körül alaposan.

Az elektromos kábel előírásai

A jakuzzi elektromos kábel csatlakozása alul, a testen belül van. A tápellátást biztosító elektromos kábel megszakítás mentes kell, hogy legyen. Csak direkt bekötés lehetséges! Konnektort szanálni TILOS!!

Tehát a kábelt egy elektromos dobozból kell megszakítás nélkül elvinni a jakuzziig, és ott ráhagyni még 3 métert. 30 méteren belül 2,5 mm², 30 méteren túl 4,5 mm² – es vezetékkel. Az áramforrásnak 30mA érzékenységű életvédelmi relével védettnek kell lennie.

Ennek a kábelnek az esztétikus, védőcsőben történő elvezetését is érdemes átgondolni. Ha még kialakítandó területre kerül a jakuzzi, akkor ez nem okoz problémát mert könnyen a föld alá lehet süllyeszteni, de egyeztetni kell a kivitelező szakemberekkel.

Ha már meglévő területre kerül a jakuzzi, akkor az elektromos kábelt a jakuzzi oldalának az alsó részén is be lehet vezetni a testébe.

Az áramkábel és az elektromos doboz előzetes kiépítése minden esetben a megrendelő feladata!

Folytatás lejjebb…

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


 

Jakuzzi vízellátása

Vízvezetéket nem kell kiépíteni a jakuzzihoz elég ha van egy kerti csap (beltéri elhelyezés esetén természetesen benti csap) a közelben és kerti tömlővel oda lehet juttatni a vizet. Erre az első feltöltésnél, a párolgás miatti utántöltésnél és a vízcserekor van szükség. A vízcserét a vízkezeléstől függően kb. félévente – évente érdemes elvégezni. A kerti csap viszont télen a fagyveszély miatt általában nem használható, erre is érdemes gondolni.

TIPP: Jakuzzi telepítése. Jakuzzi kertbe, teraszra való telepítésének feltételeiről, illetve hasznos tanácsokról ide kattintva is olvashat, ide kattintva pedig a beltérbe való telepítés feltételeiről találhat még egy írást.

Jakuzzi vízleeresztése

A jakuzzi vizének a leeresztése gravitációsan történik, mint egy hagyományos kádnál, nem a keringető szivattyúk nyomják ki a leürítendő vizet. Szintén egy kerti tömlő csatlakoztatásával vezethető a kerti növényekre (élelmiszer növényekre nem) vagy a csatornába.

Beltéri elhelyezés esetén, ennek a víznek az elvezetéséről egy padlóösszefolyóval érdemes gondoskodni, ami a használat közben kifröccsenő víz elvezetésére is megfelelő.

Jakuzzi teraszra való telepítése

A legfontosabb a terasz terhelhetősége, minimum 500 kg / m² teherbírásúnak kell lennie. Ez akkor lehet probléma, ha a terasz nem tömör alapra épült, pl. pince, garázs, másik lakás stb. van alatta.

Fontos szempont még a teraszra való ki/be juttatása a jakuzzinak. Nyílászárókon kell keresztül vinni, esetleg kerten vagy darut kell hívni a beemeléshez? Ezeket is fontos átgondolni.

A fent részletezett áram és vízellátást ugyanazon szempontok alapján kell megoldani.

Ha esetleg érdekli, itt megtekinthet egy rövid videót egy jakuzzi teraszra emeléséről:

 

Szabadon álló Jakuzzi földre való telepítése

Földre, fűre és egyéb laza talajra nem lehet jakuzzit telepíteni mert a súlya miatt rögtön megsüllyedne alatta a föld ill. az eső is kimoshatja alóla a talajt. Mindenképpen burkolt alapra van szükség. Ha frissen lesz kialakítva, akkor 5 cm sóder fölé 10 cm vastag, egyszer vasalt beton alap megfelelő lesz. Természetesen vízszintesnek és sima felületűnek kell lennie. Az elektromos kábelt is ide ajánlott beépíteni egy védőcsőbe behúzva, hogy ne legyen szem előtt. Az áramkiállás pontos elhelyezkedése típusfüggő, ezért nyugodtan kérdezze kollégáinkat.

Pico – 3 személyes jakuzzi – Árak, adatok klikk a képre

 

Az alábbi burkolatokra nem javasoljuk a jakuzzi elhelyezését

Rücskös felületű alapra, 1-2mm-nél jobban kiálló felületi egyenetlenségekkel rendelkező terület nem lesz megfelelő. Bár mi még nem találkoztunk ilyen járólappal, térkővel, de ha vannak ilyenek elképzelhető, hogy egy pici pontra ül fel a jakuzzi egyik része és arra nehezedik a súlya. Ezt jobb elkerülni.

A sóder ágyra rakott járólap kérdéses. Ha teljesen vízszintes, masszív alapra lett téve a járólap és sehol nincs megsüllyedve, akkor az is megfelelő lehet. Ha viszont nem egyenletes, vagy a sóderágy nagyon laza és vékony rétegű, akkor az nem lesz megfelelő, ugyanis a jakuzzi súlya alatt valamelyik rész megsüllyedhet és egyenetlen terhelést ró a jakuzzi tartó szerkezetére. Ez pedig károsan befolyásolhatja a jakuzzi működését.

A jakuzzi földbe süllyesztése

A földbe süllyesztés megoldható, de a hozzáférést biztosítani kell a jakuzzi szerkezeti elemeihez. Ehhez minimum 50cm-es helyre van szükség a jakuzzi három oldala körül tehát ennyivel nagyobb, körbe betonozott gödörbe lehet betenni. Természetesen utána körbe lehet burkolni a jakuzzi széléig, de mozgathatónak kell lennie a burkolatnak a hozzáférés miatt.

Reméljük segítettünk ezzel a kis rövid írásunkkal. Ha hasznosnak találta és komolyan fontolgatja egy saját jakuzzi beszerzését, akkor ajánljuk ezt a szintén népszerű cikkünket is: 4 + 1 tipp, jakuzzi vásárlás előtt.

A jakuzzi telepítéshez szükséges 4 legfontosabb tételt (Szállítás, Alap, Áram, Feltöltés) a lenti VIDEÓBAN megtekinthető.↓

Jakuzzi telepítési szükségletek

Visszaugrás a navigációhoz