term ID:
parent cat ID:6
post ID:10408
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Jakuzzi kertbe, teraszra, kültérre. Mire érdemes figyelnie telepítés előtt? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Jakuzzi kertbe, teraszra, kültérre. Mire érdemes figyelnie telepítés előtt?

TIPP: A jakuzzi telepítéshez szükséges  4 legfontosabb tételt (Szállítás, Alap, Áram, Feltöltés) VIDEÓBAN is megtekintheti a cikk végén.↓

A legtöbb jakuzzi hazánkban (95 %) kertbe vagy teraszra kerül, a szabad ég alá. Sokan szeretik ugyanis a lazításnak ezt a formáját a friss levegőn élvezni úgy, hogy esténként a csillagos eget nézve pihenik ki a napi fáradalmakat, de jócskán vannak olyanok is, akik inkább egy félig fedett teraszon helyezik el a jakuzzit, vagy a kertbe egy kis stílusos tetőt emelnek fölé és így adják át magukat a melegvíz és masszázs frissítő élményének.

De mielőtt mindezt megvalósítaná, van néhány alapvető telepítési előkészület amit érdemes átgondolnia, ha a jakuzzit kertben vagy teraszon szeretné elhelyezni. Lássuk mik ezek…

 

Jakuzzi kertbe, kerti jakuzzi

1. A jakuzzi alapja:

Ha a jakuzzi kertbe kerül és még nincs neki alap készítve, akkor ezt mindenképpen meg kell csináltatnia. Csak a földre, fűre nem helyezhető. Szükség van egy alapra ami minimum 10 cm vastag, egyszer vasalt betonból kell, hogy készüljön. Ez alá mehet még minimum 5 cm vastagon sóderágy.

Ha kertbe kerül a jakuzzi, de már egy elkészült, meglévő burkolt területre, akkor arra kell figyelnie, hogy ez a felület (járólap, viacolor, térkő, burkolatlan beton stb.) viszonylag sima és vízszintes legyen. Nem helyezhető olyan burkolatra, ahol 3-4 mm-es kitüremkedések vannak a felületből, vagy meg van süllyedve a terület egy része, esetleg nagy repedések vannak rajta, ahová télen belefagyhat a víz. A lényeg, hogy stabil, masszív, nagyjából sima, vízszintes felület legyen. (Ha kétségei vannak a felület megfelelőségét illetően, érdemes megmutatnia egy jakuzzi szakértőnek és átbeszélni vele ezt is.)

2. A jakuzzi vízfeltöltése:

Érdemes gondolni arra is, hogy szükség lesz a közelben egy vízvételi lehetőségre (pl.: valamilyen vízcsap, ami slaggal elérhető távolságon belül van), ugyanis nem csak a teljes vízcserénél van szükség friss vízre, hanem a folyamatos párolgás miatti vízveszteség pótlására is. Fontos megjegyezni, hogy erre nem csak nyáron lesz szüksége, hanem a tél folyamán is, amikor a kerti csapokat a fagyveszély miatt el szokták zárni. Legalábbis mi reméljük, hogy Ön is használni fogja a jakuzziját télen is, akárcsak Mi a sajátunkat, hiszen akkor, ha lehet ilyet mondani, még kellemesebb élményt nyújt a kerti melegvizes fürdőzés, mint nyáron.

3. A jakuzzi vizének leeresztése:

Ez a jakuzzi oldalánál és annak is az alján történik. A jakuzziból a vizet egyszerűen ki lehet vezetni a fűre, vagy kerti tömlőn keresztül a növényekre. Szeretni fogják.

Csatornára rákötni a jakuzzit egyáltalán nem szükséges.

4. A jakuzzi áramellátása:

Ez a legfontosabb, hiszen elektromos áram nélkül nem fog működni a jakuzzi.Az, hogy 1 fázis (230 V) vagy 3 fázis (400 V) szükséges a kiszemelt jakuzzihoz, típusfüggő. Általában a 2 masszázsszivattyúval szerelt típusok működnek 1 fázisról (230 V), de a 3 vagy 4 vagy több masszázsszivattyúval szerelt modellekhez már nagyon ajánlott a 3 fázis (400V). Ezzel kapcsolatban érdeklődjön nyugodtan kollégáinknál.

Az elektromos kábel elhelyezése új alap építése esetén: Az elektromos kábelt, (ha van lehetősége rá), akkor érdemes a szem elől elrejtve, védőcsőben a föld alatt elvinni a jakuzziig és a jakuzziba alulról bevezetni.

Az elektromos kábel elhelyezése már kész, meglévő alap esetén: Ha már meglévő leburkolt területre szeretné helyezné a jakuzzit és nincs lehetősége a földben elrejteni az elektromos vezetéket, az sem jelent gondot. Ebben az esetben a jakuzzi bármelyik oldalánál be tudják majd vezetni a kábelt kollégáink a jakuzzi testébe. Ilyenkor a jakuzzi oldalánál az alsó részénél van erre lehetőség.

FONTOS! Legyen akár 1 fázisról (230 v) vagy 3 fázisról (400 v) szó, minden esetben az elektromos vezetéket egy kötődobozból,toldásmentes kábelen keresztül kell eljuttatni a jakuzziig és ott rajtahagyni még plusz 3 métert. Ez mindenképpen egy 30 mA érzékenységű FI (életvédelmi) relével védett vezeték kell, hogy legyen. A jakuzzit konnektorba dugni TILOS!! Részletek megbeszéléséhez hívja nyugodtan bármelyik kollégánkat.

A képen látható Orion jakuzzi adatlapja – Klikk a képre

Jó Tudni!

A jakuzzi Szigetelése nagyban összefügg az áramszámlával. Az egyik legfontosabb dolog aminek utána kell nézni, hogy milyen a jakuzzi szigetelése oldalt és alul, illetve milyen a thermotető a jakuzzin. Miért fontos ez? Mert ez nagyban meghatározza, hogy mennyibe fog kerülni a havi fenntartása a jakuzzinak. A havi költségeknek a 70 % a ugyanis a jakuzzi vizének a fűtéséből származik.

Folytatás lejjebb…

Szintén népszerű cikkek


 

Jakuzzi teraszra

Ebben az esetben is a fent leírt néhány dolgot érdemes elolvasni, főleg az áramellátásról szóló írást, viszont van pár egyedi rész ami csak a teraszra lehet jellemző.

1. Ha a terasz egyben födém is:

Ha a terasz egyben födém is, azaz alatta található egy garázs, egy másik lakás, pince, medence bármi, akkor ennek a födémnek a teherbíró képessége minimum 500 kg/m² kell, hogy legyen. Ha nem biztos benne, hogy ennyit elbír a terasz, érdemes statikus segítségét kérni. Itt megtekinthet egy rövid videót egy jakuzzi teraszra emeléséről:

2. Vízleeresztés teraszon:

A vízelvezetést, a jakuzzi leeresztését úgy lehet megoldani, hogy kerti tömlőt csatlakoztat a jakuzzi kifolyónyílásához, és a gravitáció miatt szépen le tudja így engedni a vizet. Természetesen a tömlő kiömlő vége alacsonyabban kell, hogy legyen mint a jakuzzi alja. Ha ezt a vizet ki tudja engedni a kertbe, az a legjobb.

Ha egy társasház emeleti teraszára szeretne jakuzzit telepíteni, vagy egy olyan teraszra, ami egyben födém is, akkor egy központi összefolyót, vízelvezetőt sem árt kiépíttetnie, ahova a jakuzzi vizét könnyen le tudja majd engedni.

A képen látható Gemini jakuzzi adatlapja – Klikk a képre

Jó tudni:

Sok esetben kerül a terasz sarkába vagy a kertbe, kerítés mellé a jakuzzi. Itt szintén érdemes átgondolni, hogy ebben az esetben amennyiben rá van tolva 2 falra a jakuzzi oldala (tehát sarokba kerülne), akkor nem lehet tetőemelőt használni. Ez persze nem kötelező kiegészítő, csak sokan kedvelik.  Ha Ön is szeretne majd esetleg tetőemelőt használni, ami nagyban megkönnyíti a thermotető levételét a jakuzziról, akkor ehhez a jakuzzi 3 oldalát szabadon kell hagynia. Hogy mekkora helyre van szükség ebben az esetben a jakuzzi körül, az típusfüggő, de nagyjából 50 – 70 centire.

Ötlet: Ha teheti, alakítson ki egy kis eldugottabb környezetet a jakuzzinak

Mindkét esetben, tehát ha kertbe, illetve ha teraszra helyezi a jakuzzit, akkor is hangulatos lehet egy kis privát szféra kialakítása, amennyiben az otthona területi adottságai lehetővé teszik.

Itt arra gondolunk, hogy sok régi ügyfelünk mesélt arról, hogy azt szeretik a legjobban a jakuzzijukban, hogy bár kint van a szabadban, de mégis mások szeme elől elrejtve élvezhetik a nyugalmat. Ez megoldható árnyékolókkal, napernyőkkel, növényekkel, sövénnyel, növényfallal esetleg külön erre a célra készíttetett fa szerkezettel. A lényeg, hogy egy teljesen intim, a kíváncsi szemek elől  eldugott területet alakítottak ki maguknak, ahol senki sem zavarja Őket, és kizárólag a párjukkal, családjukkal, barátaikkal töltik ott az időt.

Vannak persze sokan az ügyfeleink között, akik ezt a kertjük elrendezése miatt nem tudták teljesen megvalósítani, de szép számmal vannak olyanok is, akik később ültettek olyan növényeket, amik eltakarták a jakuzzi részt.

Számtalan variáció létezik egy kis privát zóna kialakítására,  például teljesen nyitott, félig zárt, felülről zárt, napernyővel takart, növények közé rejtett, apácarácsra futtatott növényfallal határolt stb terület. Érdemes átgondolni, hogy az Ön otthonában melyik hangulati megoldás lehetne a legmegfelelőbb.

Ha van lehetősége egy ilyen teljesen elszeparált, minden zavaró körülménytől mentes helyet kialakítani a jakuzzijának, akkor sokak véleménye szerint a kikapcsolódás még zavartalanabb lehet.

Ide kattintva a jakuzzik beltéri telepítéséről olvashat.

A jakuzzi telepítéshez szükséges  4 legfontosabb tétel (Szállítás, Alap, Áram, Feltöltés) a lenti VIDEÓBAN megtekinthető.↓

Jakuzzi telepítési szükségletek

Visszaugrás a navigációhoz