term ID:
parent cat ID:6
post ID:118
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Alvászavarral küzd? A jakuzzi segíthet rajta Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Alvászavarral küzd? A jakuzzi segíthet rajta

Éjszakánként fel-felriad? Vagy le sem tudja hunyni a szemét? Hajnali háromkor idegesen, szorongva ébred fel? Hiába számolja a birkákat, mégsem jön álom a szemére? Bizonyára ismerősek a fenti jelenetek, sok ember küzd álmatlansággal vagy más alvászavarral. Tud ezen segíteni a jakuzzi?

Az alvás a lételemünk, életünk harmadát, vagy közel harmadát az ágyban töltjük, ami nem kis idő. A pihentető alvás alapeleme egy kiegyensúlyozott életnek, ha nem pihenjük ki magunkat megfelelően, akkor az hosszútávon komoly következményekkel járhat. A kialvatlanság számos kellemetlen tünetet okoz, csökken a figyelmünk, a munkaképességünk, a tanulási képességeink, az idegesség, ingerlékenység pedig fokozódik.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


 

Az alvászavarok legtöbbször lelki eredetűek, a túlzott elvárások vagy a stressz okozza, de vannak olyan esetek is, amelyeknél betegség húzódik meg a háttérben. Ha úgy érezzük, az életünkben minden rendben van, mégis gondjaink vannak az elalvással, akkor ajánlatos lehet a háziorvost felkeresni. Alvási gondokat okozhat például a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, de például egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet, hogy nem tudjuk magunkat megfelelően kipihenni. A túlzott alvásigény sem feltétlenül jó, ilyen esetekben is érdemes lehet először orvosi segítséget kérni, ha nincs semmi nyilvánvaló ok a megváltozott szokásra.

Sokunknál előfordulnak alvászavarok

Sokunknál előfordulnak alvászavarok

 

Gyógyszerek helyett

Mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk, mindenképpen érdemes inkább természetes módon megoldani a problémát. A pirulák alapvetően csak elfedik a gondokat, de a valódi problémákat nem oldják meg. Az egyik legszuperebb stresszoldó a masszázsmedence használata. Ha úgy érezzük, hogy összecsaptak a fejünk felett a hullámok, akkor egyedül üljünk be lazítani egy kicsit. A meleg víz (negyven foknál ne menjünk magasabbra, sőt inkább maradjuk a 37-38 foknál) segít ellazítani, a pezsgés pedig jótékony hatással van az izmainkra, ízületeinkre, az általános közérzetünket javítja.

A jakuzzi magányában könnyebb kitisztult fejjel gondolkodni. Próbáljuk meg kitalálni, hogy mi lehet az oka annak, hogy mostanában nem alszunk jól, legyünk őszinték, ha kell kíméletlenül őszinték magunkhoz. Néha triviális dolgok okozzák az alvási nehézségeket, például egy vizsgára való felkészülés, munkahelyi nyomás, stb. Sok embernek csak az „én óra” hiányzik az életéből, amikor csak saját magával tud törődni, kipihenni a nap fáradalmait és feltöltődni.

A jakuzzizásra elsősorban az esti órák a legalkalmasabbak, lehetőleg a lefekvés előtti időszakot válasszuk. A vízbe merülve próbáljunk meg teljesen ellazulni, és kirekeszteni a problémákat. Soha ne feküdjünk le zaklatott, ideges állapotban, mert nem fog álom jönni a szemünkre! Soha ne lépjünk ki a medencéből, ha nem vagyunk megnyugodva, inkább töltsünk még ott egy fél órát, de feltöltődve pihenjünk le. Lefekvés előtt lehetőleg már ne együnk, és inkább csak egy kis vizet fogyasszunk.

A relaxálás elsajátítása nem megy egyről a kettőre, adjunk időt magunknak, és biztos, hogy mélyebb, pihentetőbb lesz az alvásunk, és jobban fogunk teljesíteni az élet minden területén.

Visszaugrás a navigációhoz