term ID:
parent cat ID:6
post ID:10428
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Jakuzzi vízkezelése vegyszermentesen Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Jakuzzi vízkezelése vegyszermentesen

A jakuzzi vize akkor marad kristálytiszta ha mechanikus szűrést és biológiai vízkezelést is alkalmazunk egyszerre. A mechanikus szűrést a jakuzzi beépített szűrő és vízforgató rendszere elvégzi, kiszűri a környezetből, fákról vízbe hulló szennyeződéseket. De ez még nem elégséges a tiszta vízhez, szükség van valamilyen vízkezelésre is.

A kérdés amire a cikk elolvasásával választ kap: Lehet-e a vízkezelés vegyszermentes?

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


 

A rövid válasz az hogy 99 % – ban igen.

A biológiai vízkezelésre azért van szükség, mert a jakuzzi vize nagy terhelésnek van kitéve. Az egyik a viszonylag magas 34-38 fokos vízhőmérséklet. A másik, hogy a vízmennyiséghez képest – ami egy közepes méretű jakuzzi esetében általában nem több mint 1500-1600 liter – több személy használja egyszerre mint például egy úszómedencét.

Ezek alapján nem nehéz belátni, hogy ezek a hatások együttesen eredményezik azt, hogy ez a víz nagyszerű táptalajt biztosít a mikroorganizmusok számára. Az elszaporodásukat biológiai vízkezeléssel tudjuk megakadályozni. Ez nem egy komplikált dolog, általában heti pár perces feladatot jelent mindössze.

A vízkezelés többféle módon történhet, de itt most
kifejezetten a majdnem teljesen vegyszermentes verzióról tudhat meg többet.

Tapasztalatunk szerint, a legkedveltebb majdnem teljesen vegyszermentes jakuzzi vízkezelő szer a Spa Balancer. Ez a termék Németországban készül, alkotóelemeiben pedig enzimek és ásványok találhatóak.

Hatásmechanizmusának lényege hogy a vízben lévő molekuláris anyagokat összegyűjti, burokba zárja őket. A baktériumokat nem hagyja táplálkozni ezért azok elhalnak. Az így már szűrhető méretű burokba zárt szennyező anyagok a jakuzzi beépített szűrőbetétjén fennakadnak.

Egy nagyon népszerű vízkezelési mód, amit heti 1 alkalommal kell használni, és normál körülmények közt használva a jakuzziban lévő vizet, elég évente csak 1 – szer cserélnie.

Ahogy feljebb írtuk, azért csak 99 %-ban vegyszermentes ez a vízkezelés, mert a jakuzzi vizében lévő káros mikroorganizmusokat ebben az esetben is aktív oxigénnel kell semlegesíteni. Ez azt jelenti, hogy heti 1 alkalommal kell Spa Balancert önteni a vízbe (ami teljesen vegyszermenetes), de szintén 1 alakalommal aktív oxigént is. Nagyjából fél – egy decit 1500 liter vízhez. Viszont az aktív oxigén pár óra múlva már nem is lesz kimutatható a jakuzzi vizében, amint elvégezte a feladatát, a a fertőtlenítést. Innentől kezdve már csak a teljesen vegyszermentes Spa Balancer marad.

Ezért írtuk feljebb, hogy csak 99 %-ban vegyszermentes.

Bár ez egy igen népszerű vízkezelési mód, jakuzzi vásárlás előtt érdemes átbeszélnie egy szakértővel a többi lehetőséget is. Mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai is.

A Spa Balancer vízkezelés előnye a majdnem teljes vegyszermentesség, hátránya, hogy hetente egyszer kézzel kell elvégezni a folyadék betöltését, valamint, hogy minden teljes vízcsere után (ami akár lehet évente is) első 5 hétben a szűrőbetéteket 2-3 naponta tisztítani kell. Az 5. hét letelte után viszont már csak 1-2 hetente.

Visszaugrás a navigációhoz