term ID:
parent cat ID:6
post ID:84
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Beépíthető (süllyesztett) vs. szabadon álló masszázsmedence, jakuzzi Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Beépíthető (süllyesztett) vs. szabadon álló masszázsmedence, jakuzzi

A jakuzziknak két típusát szoktuk elkülöníteni, a beépített (süllyesztett) és a szabadon álló kiviteleket. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, vásárlás előtt érdemes  átgondolni a lehetőségeket.

Itt csak néhány alapvető dologról írunk ennek kapcsán, de ezek a legfontosabb különbségek telepítéskor és a használat során egyaránt.

Süllyesztett jakuzzi

A süllyesztett jakuzziknál első ránézésre a beszállás és a kiszállás egyszerűbb, mint a szabadon álló kiviteleknél. Lehet még külön kapaszkodót készíttetni, ezzel is  megkönnyítve a bejutást. Ez idős családtagok esetében nagy plusz.

Bár szépen néznek ki a képeken, a kivitelezés szempontjából van néhány dolog amire figyelni kell. Ezeket a típusokat később elmozdítani természetesen jóval nehezebb. A telepítésük bonyolultabb, mert egy nagyobb kibetonozott lyukat kell készíteni a jakuzzinak, amiben természetesen a vízelvezetés is megoldott kell, hogy legyen (legalább egy szivárgó zsomppal), valamint felülről ezt a nagyobb gödröt úgy kell burkolni, hogy később ha netán bármit szerelni vagy csak karbantartani kell, akkor könnyedén eltávolítható legyen, ezáltal hozzáférhetővé váljon a jakuzzi 3 oldala.

Folytatás lejjebb…

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


 

Ha kültéren lesz süllyesztve a jakuzzi akkor pláne fontos a vízelvezetés, hiszen az eső is befolyhat normál esetben a jakuzzi mellé, de annak a víznek valahová távoznia kell. Ha tetőt emelünk fölé, akkor persze ez nagyrészt megoldódik. Ebben az esetben lehet, hogy tényleg elég lesz a zsomp.

Az ilyen típusú jakuzziknál különösen gondosan kell eljárni, a körülötte lévő terület burkolását illetően, nehogy baleset legyen a vége. A legjobb ha fokozottan csúszásmentes burkolatot választ. Ettől függetlenül a jakuzzi mellett mindig törölje fel a vizet, első a biztonság.

Ami hátrány lehet a süllyesztett kiviteleknél, az a thermotető kezelése. Minden jakuzzi nélkülözhetetlen kiegészítője a thermotető, amit ebben az esetben szinte a földig lehajolva tudunk csak megfogni és így levenni. Ez elég kényelmetlen dolog lehet, főleg összehasonlítva, a szabadon álló jakuzziknál sokszor használatos thermotető emelők egyszerű kezelésével.

Szabadon álló jakuzzik

Kevésbé balesetveszélyes ez a kivitel, hiszen nehezebb a vízbe pottyanni vagy elcsúszni, de azért tegyük mindig a helyére a tetőszerkezetet akkor is, ha beltérben használjuk. A körülötte lévő területet ettől függetlenül érdemes szintén valamilyen csúszásmentes burkolattal fedni. Beltérben egyébként a vízelvezetés szinté fontos, illetve a megfelelő szellőztetés is. Ez független attól, hogy süllyesztett van szabadon álló a jakuzzi.

Van aki szerint előny van aki szerint hátrány, de ha szép a jakuzzi oldalburkolata, akkor az otthona dísze is lehet. Nyilván a kevésbé esztétikus modelleknél ez nem igaz. Legtöbbször az olcsó műanyag burkolatú jakuzzik szoktak pár év múlva lehangoló látványt nyújtani.

Tény, hogy mivel a föld felett helyezkedik el, a  be- és kiszállás kicsit körülményesebb lehet. De erre valók a klassz lépcsők, illetve ha szükség van rá akkor választhat korlátot is az egyszerűbb bejutáshoz.

A jakuzzi karbantartása a szabadon álló kiviteleknél egyszerűbb, hiszen bármilyen feladat adódik, ahol a burkolat mögötti részhez hozzá kellene férni, az ebben az esetben könnyen megoldható.

Ha jakuzzi vásárlását tervezi, akkor ajánljuk figyelmébe ezt a népszerű írásunkat is: 4 + 1 tipp jakuzzi vásárlás előtt

Visszaugrás a navigációhoz