term ID:
parent cat ID:61
post ID:11610
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: A jakuzzi és a sport – a masszázs titka Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A jakuzzi és a sport – a masszázs titka

Publikálva:

Te is sportoló vagy? Nem tudsz egy helyben megülni, a lételemed a mozgás? Nem csak úgy érzed, hogy a testnek néha jól esik egy kis kikapcsolódás, hanem rendszeresen eljársz futni, úszni, esetleg komolyabban űzöd, és versenyeken is részt veszel?

Akkor biztosan nem kell bemutatni, hogy vannak olyan napok, amikor az izom jobban megerőltetődik, mint máskor, és ilyenkor nehezebben gyógyul meg az ember. Nincs is annál jobb, mint elmerülni a fagyos vízben, máskor pedig a melegben. Helyzettől függően a vízterápia szinte mindig jól jön, főleg azoknak, akik izomproblémákkal küszködnek.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


A jakuzziban való fürdés nemcsak kellemes élményt nyújt, de számos egészségügyi előnnyel is jár. Ha a gyógyfürdőbe lépsz, akkor érezni fogod, hogy az ott eltöltött percek és órák csökkentik a stresszt, és elősegítik a kikapcsolódást. Azonban érdekes, hogy az izomproblémákkal küszködő embereknek is jól jöhet. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor a jakuzziban való fürdés jó ötlet lehet neked is, hiszen így enyhíteni tudsz a fájdalmon. Ez az úszóknak és triatlonon résztvevőknek is ajánlott, mivel a vízsugarak és a víz buborékok által adott hidromasszázs elősegíti az izmok állapotának visszanyerését. Ezenkívül a hő enyhíti az izomgörcsöket is.

A hidroterápia

A hosszú és fájdalmas fizioterápiás munkamenetek senkinek sem kellemesek. Ha sportoló vagy, te is biztos kénytelen vagy többször átmenni rajtuk, hogy helyreállítsák az izmokat. Amikor a sportolók hosszú edzéseken vesznek részt, utána szünetet szoktak tartani egy szaunában, mert a meleg segít a méreganyagok eltávolításában, és az izmokra is jó hatással van.

Csak ezután következik a hideg zuhany. Otthon lehet, hogy nem tudsz saját szaunát beépíteni, azonban a meleg víz és a buborékok masszírozása hasonló tulajdonságokkal bír. Ezután a hideg zuhanyt a kádban is elvégezheted.

A jakuzzi jó lehetőség, mivel a hidroterápiához hasonló funkciókkal rendelkezik, és rendszeresen alkalmazható. Bizonyítottan előnyei vannak a sérülések megelőzésében, a vérkeringés javításában, az izmok pihentetésében, valamint a testi és érzelmi feszültségek feloldásában. A gyógyfürdőben vagy a pezsgőfürdőben való fürdés élvezetes lehet számodra is, és lehetővé teszi, hogy szünetet tarts, vagy beszélgess a barátokkal, a családtagokkal, így a társadalmi kötelékeket is óvja. 

A test különböző pontjai

A pihentető funkció mellett a fizikai előnyöket is ismerned kell. A forró víz és a buborékok olyan masszázst adnak, amelyik serkenti a vérkeringésedet. Ez akkor is jó, ha ízületi gyulladásban szenvedsz. Jó ötlet lehet a testedet olyan helyzetbe helyezni, amelyben a vízsugarak teljesen elérik, ilyen módon hidromasszázst kapsz a tested különböző pontjain. Abban az időben, amikor ezek a vízsugarak maximális intenzitással rendelkeznek, a masszázs, amit a testedre kapsz, olyan intenzív, hogy felszabadítja a szöveteket, enyhíti a feszültséget, és a sérülések helyreállításában is segít.

Fontos tudnod, hogy olyan testrészek is nyomás alatt lehetnek, mint a láb és a karok, így a kellemes érzés mellett jólétet is biztosít, hiszen a lábak sok idegvégződést tartalmaznak.

Visszaugrás a navigációhoz