term ID:
parent cat ID:61
post ID:11908
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Győzd le a jakuzziban lakó baktériumokat! Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Győzd le a jakuzziban lakó baktériumokat!

Publikálva:

A jakuzziról általában rengeteg pozitív véleményt olvashatsz, amik biztosan meghozzák a kedved a vásárláshoz. Mielőtt azonban elmerülnél a vizében, érdemes tisztában lenni a veszélyeivel is. A bakteriális fertőzések csak akkor jelennek meg, ha a víz nincs megfelelően tisztítva, ezért ebben a bejegyzésben megismerkedhetsz az elkerülendő élőlényekkel.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


A medencébe töltött víz mindig ionokat és gázokat tartalmaz, amihez hozzá kell adni a pH-t, a keménységet, a lúgosságok és a vegyszeres kezeléseket, fertőtlenítéseket. A legfontosabb, hogy a víz sosem steril környezet, mindig mikroorganizmusok lakják, amik gyorsan alkalmazkodnak a környezetükhöz. Ezután szabad szemmel látható és nem látható élőlények jelennek meg, amik rontani fognak a medencés élményeden. Biztosan te sem szeretnél nyálkás dolgokkal osztozkodni a jakuzzidon!

A medencében lakó lények

A legnagyobb veszélyt azonban nem a víz adja, hanem a víz és a szilárd anyagok találkozási felülete. Ez lehet a medence fala, a csövek, az ülőrész, egyszóval bármi. Ha nem figyelsz oda eléggé, akkor egy biofilm alakul ki, ami tökéletes közeget teremt az apró baktériumoknak.

Amikor a medencéd vize 20 fok fölé emelkedik, akkor az egészséget leginkább egy Pseudomonas nevű kórokozó veszélyezteti, ami a gyenge immunrendszerű fürdőzőket szokta megtámadni. Ha megkérdeznél pár kórházi dolgozót, akkor azonnal tudnák, hogy miről beszélsz, mivel ez a kis lény az antibiotikumra rezisztens, és a kórházak rettegett lakója.

A másik ismert kórokozó a Legionella, amelyik nagyon szereti a meleg környezetet, és kifejezetten jól szaporodik a pezsgőmedence 35-40 fokos vizében. Ez egy légúti terjedésű kórokozó, ami nagyobb számban belélegezve tüdőgyulladást idézhet elő, amit Légiós betegségként ismerhetsz.

A baktériumok mellett ott vannak a gombák, amik inkább a kinti medencékben szoktak megjelenni, és algáknak ismerheted őket. Gyakori problémának számítanak, csíkos, zöldes bevonatot képeznek, és szó szerint megkeserítik a medence tulajdonos életét. Az elszaporodásához hozzájárul a külvilág, így te is, mivel az emberekből és a levegőből kihulló szerves és szervetlen törmelék táplálja. A gombákkal azonban szerencséd is lehet, mivel hamar észre lehet venni, és a megfelelő karbantartással teljes mértékben elkerülhető.

A megelőzés fontossága

A meleg víz és a rendszertelen szellőztetés az élővilág burjánzását okozza. Amikor sok ember használja ugyanazt a medencét, akkor nagy mennyiségű szennyezőanyag jut a vízbe, és így sokkal gyorsabban indul fejlődésnek a kórokozók tömege, aminek a belélegzése súlyos következményekkel járhat. Nagyon fontos odafigyelni, hogy a medence folyamatosan karban legyen tartva, még akkor is, ha egy darabig nem használod.

A biológiai folyamatok szakszerű vízkezeléssel jól befolyásolhatóak, de ehhez hozzátartozik a megfelelő vegyszerrel történő beavatkozás, és a víz kémiai összetételének a folyamatos figyelése. Ha pedig észreveszed, hogy a falon, vagy a medence más részén biofilm alakult ki, akkor azonnal irtanod kell. Ezáltal elkerülöd a nem kívánt medence-lakókat és a betegségeket is.

Visszaugrás a navigációhoz