term ID:
parent cat ID:61
post ID:11158
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Ízületi fájdalom bánt? Alkalmazz hidroterápiát Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Ízületi fájdalom bánt? Alkalmazz hidroterápiát

Publikálva:

Korunk népbetegségei közé tartoznak az ízületi problémák, melyek egyre fiatalabb korosztályoknál is előfordulnak már. Egyre több ember végez ugyanis ülő, illetve állómunkát, továbbá egyre többen élnek mozgásszegény életmódban, melynek eredményeként már egészen fiatalon ízületi problémáktól szenvedhetnek. Az egyik leggyakoribb ízületi betegség a porckopás, melyben a lakosság egyharmada szenved. A porckopásnak sok kiváltó oka lehet, ízületi folyadék hiánya, helytelen testtartás, genetika stb. A porc teljes helyreállítása még nem lehetséges, de tünetileg viszont kezelhető és lassítható a folyamata.

A fájdalmak sok esetben otthon is kezelhetőek az egyik legjobb ilyen módszer a hidroterápia alkalmazása. Biztosan te is érezted már, hogy fürdőzés közben a tested ellazul és nyugalomba kerül. Nem hiába ajánlja sok szakorvos bármely korosztály számára a fürdőzés használatát. A hidroterápiát az ókorban is jótékony hatásáról ismerték és napi rendszerességgel alkalmazták. Olyannyira, hogy sok fürdőközpont egyben társasági központtá is vált. Ha ízületi problémákkal küzdesz mindenképp ajánlott egy-egy fürdő felkeresése, vagy a rendszeres jakuzzi használatának beiktatása.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


Porckopás kialakulásának okai 

Mitől alakulhat mégis ki már egészen fiatalon egyes embereknél a porckopás vagy egyéb ízületi fájdalom? Több indok is lehetséges, genetikai hajlam vagy autoimmun betegségeknél is előfordulhatnak. Ilyen esetekben a megelőzés vagy a már kialakult fájdalom kezelése a legfontosabb. Ám az egyik leggyakoribb indok mégis az emberek életmódja végett alakul ki, ugyanis egyre nagyobb probléma a túlsúly, a folyamatos ülőmunka, melyet mozgásszegény életmód kísér, továbbá a helytelen testtartás is okozhat problémát. Ilyen esetekben azonnal életmódváltás szükséges a betegek számára, hiszen hosszútávon ezeknek a problémáknak köszönhetően más egyéb problémák is kialakulhatnak.

Furcsamód a megterhelő sportok is felgyorsíthatnak egy olyan folyamatot mely során a porckopás jelentkezhet, ilyen esetekben figyelni kell az ízületi terhelésekre. Általában az egyoldalú sportoknál fordul elő ahol a terhelés sorozatosan ugyanott éri az ízületet. Ha az izomegyensúly felborul, kialakulnak olyan problémák, mint a gerincferdülés stb. Még mielőtt komoly kezelésnek vetnéd alá magad érdemes szakemberrel konzultálnod, ugyanis a nem orvos által megállapított diagnózisokat sokszor félre kezelik, a kezelő eszközök gyógyhatása pedig egyértelműen megkérdőjelezhetővé válik. 

Jakuzzi használata nem csak ízületi fájdalmakra 

Sok szakorvos ajánlja a jakuzzi használatát ízületi fájdalmakra. A meleg víz hatására ugyanis az izmok ellazulnak, az erek kitágulnak, melynek hatására a vérkeringés felgyorsul, a végtagok pedig ellazulnak. Már egészen rövid idő után a fájdalom és az ízületi merevség csökken. A hidroterápiának köszönhetően a test tömegének nagy részét a víz megtartja, így a nehezedő nyomás a vízben csökken. A meleg hatására a vérkeringés felgyorsul, könnyebbé válik a végtagok mozgatása.

Érdemes tehát könnyű tornát végezned a jakuzzi használata során. Heti 2-3 alkalom is elegendő az ízületek rugalmasságának növelésében, illetve megelőzheted a további ízületi sérüléseket is. További plusz kényeztetés a masszázsfejeknek köszönhetően az egész testedet átmasszíroztathatod, melytől nem csak a tested, de a lelked is garantáltan felfrissülhet.

A jakuzzi ugyanis nem csak a testi közérzetre hat. Kutatások szerint a hidroterápiának köszönhetően nem csak a fájdalmak, de a stressz, depresszió, idegesség is csökken. Összességében tehát a fürdőző hangulata is javulhat. Milyen hatása van még a masszázsmedencének? Harminc perc jakuzzi használatával az izmok ellazulásának köszönhetően, a meleg víz hatására a méregtelenítési folyamatok elindulnak továbbá a fájdalom érzet is csökken. 

Fájdalomcsillapítás jakuzzi segítségével? 

A hidroterápia egyik nagy előnye, hogy nem csak a fájdalomcsillapításban segédkezik, de más tüneteket is hatékonyan kezel. Szükséges is, hiszen a porckopás erős fájdalommal, ízületi merevséggel, illetve mozgáskorlátozottsággal sújtja a betegeket. Ezeket a tüneteket kiválóan képes csökkenteni a meleg víz, illetve a masszázsfejek célzott alkalmazása. Egy átlagos 36-38 fokos vízhőmérsékletnél már kisebb fájdalmak is kezelhetőek, továbbá az izmok feszessége is lazíthatóvá válik.

Fontos megemlíteni, hogy a tudomány mai állása szerint a porcszövet nem építhető újra. A kopás viszont lassítható folyamattá válhat, ha a betegek időben reagálnak a tünetekre. Legyen az túlsúly, mozgásszegény életmód vagy egyoldalú túlzott sportolás, bármely szakaszában is van a kopás, változtatással lassítható a folyamat.

További teendők porckopás megelőzésére

Ülőmunkát végzőknek érdemes egy gimnasztika labda beszerzése szék helyett, a labdán ugyanis a test kénytelen helyes testtartásban tartani magát, továbbá érdemes időközönként sétálni egyet. Túlsúly esetén mindenképp szükséges a fogyás, hiszen az ideális testsúly elérését nem csak az ízületeid fogják megköszönni. A rendszeres testmozgás, illetve a helyes testtartás megtanulása pedig elengedhetetlen folyamat az életszínvonalad javításában.

Visszaugrás a navigációhoz