term ID:
parent cat ID:61
post ID:10587
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Miben is tér el a masszázskád és a jakuzzi? Melyik mire jó? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Miben is tér el a masszázskád és a jakuzzi? Melyik mire jó?

Publikálva:

A legtöbb ember azt hiszi a Jakuzzi és a masszázsmedence és a hidromasszázs kád teljesen ugyanaz, hiszen sokszor használjuk ezeket a kifejezéseket egymás szinonimájaként is. A köztük lévő hasonlóság persze hozzásegít ahhoz, hogy összekeverjük a három dolgot, mégis jobb tudni melyik mit tud, főleg amikor fejünkbe vesszük, hogy valamelyiket otthoni használatra vásároljuk meg.

Na, ilyenkor egyáltalán nem mindegy, melyikhez nyúlunk. Ami mindhárom kádban közös, az az, hogy mindegyik ugyanarra a technológiára épül, ez pedig a hidromasszázs. A feszített munkatempó, a folyamatos stressz és az állandó idegeskedés megterheli szervezetünket. A wellness ezeknek a negatív hatásoknak az ellensúlyozására szolgál, ezért a fürdőzés kimondottan jól tud esni egy nehéz, fárasztó nap után.

Mi az a hidromasszázs?

A hidromasszázs lényegében nem más, mint a levegő és a víz tökéletes összhangja, melynek következtében létrejön a vérkeringést fokozó masszázs is. Az utóbbi években vált igazán népszerűvé hazánkban is az egészséges életmód és ennek köszönhetően egyre többen kezdik el használni a wellness központokat. Itt számos berendezést találhat az az ember, aki egy kicsit pihentetni és kényeztetni szeretné testét és lelkét egyaránt. A termálvíz és a vízsugarak kellemes masszázsa külön-külön igen jó hatással van az egész szervezetünkre. A legtöbbször 36-37 Celsius fokos vízhőmérséklet hozzájárul ahhoz, hogy testünk teljes mértékben el tudjon lazulni és ahogy belemártózunk, a meleg vízbe testünk hőmérséklete automatikusan elkezd emelkedni, vérkeringésünk pedig felgyorsul, ezzel egy időben pedig vérnyomásunk elkezd csökkenni.

Milyen hatással van szervezetünkre?

A vízsugarak kellemes masszírozása segít abban, hogy testünk minden porcikája teljes mértékben el tudjon lazulni, ezért kimondottan jól eshet egy rohangálós nap után. Vérkeringésünk kellően felgyorsul, a sejtek által szállított oxigén és tápanyag pedig akár a többszörösére is tud így nőni. Emellett a meleg víz és a gőz jó hatással van a bőrünkre is, hiszen a pórusaink kitágulnak, a szövetek szépen el tudnak lazulni és a vízveszteség miatt távozni tudnak a szervezetünkben felhalmozódott pangó káros anyagok is. Segít bőrünk feszességének megtartásában és felveszi a harcot a makacs narancsbőr ellen is.

A víz kellemes csobogása pedig segít abban, hogy teljesen kikapcsoljunk és elengedjük magunkat. Ezért mondják azt, hogy nem csak testünknek, de lelkünknek is jót tesz a fürdőzés. A víz hangja és melegsége pedig egy kellemes meditatív állapotot tud előidézni, melyben elménk is teljes mértékben meg tud pihenni. Emellett a hidromasszázs jótékonyan hat különböző betegségekre. Ilyen például a mozgásszervi, reumatikus, szív-és érrendszeri, illetve emésztőrendszeri gondok is. Mivel a masszírozás enyhíti a vérkeringési gondokat, segít a visszeres panaszokban, illetve a visszerek kialakulásának megelőzésében is. Serkenti a nyirokkeringést a nyomásváltakozás, ez pedig erősíti az immunrendszert.

Mi az a masszázsmedence?

A masszázsmedence egy nyitott tetejű medence, mely nem csak melegen tartja, de folyamatosan keringeti is a benne lévő vizet. Olyan fúvókákkal van ellátva a medence belseje, mely folyamatosan levegőbuborékokat juttat a vízbe. A befúvók irányultsága változtatható, így mindenki úgy tudja beállítani, hogy számára a legjobb legyen. Ami talán a legfontosabb, hogy ezek a masszázsmedencék hordozhatóak. Először ez talán furcsának hangozhat, de méretüknél fogva mégsem könnyű feladat egy masszázsmedence áthelyezése, de megoldható, hiszen semmilyen módon nem kell őket lerögzíteni. Ezeket a masszázsmedencéket több méretben is meg tudjuk vásárolni, ez attól függ egyszerre hány személy szeretné élvezni a fürdőzést. Sokan teljesen össze vannak zavarodva, amikor jakuzziról, hidromasszázs kádról vagy éppen masszázsmedencéről van szó, hiszen a legtöbben nem is tudják őket megkülönböztetni. Azonban mindhárom megnevezés mögött valóban más-más berendezés áll. A spa-ban, a hidromasszázs kádban és a masszázsmedencékben a legfeltűnőbb hasonlóság, a hidromasszázs funkciójuk. Ebből kiindulva mindegyik berendezés azt szolgálja, hogy a víz erős sugarakban érje az egész testünket így kellően átmasszírozza azt.

Miben tér el a jakuzzi és a masszázsmedence?

Bár kinézetre könnyen összetéveszthető, a jakuzzi és a masszázsmedence nem teljesen ugyanaz a berendezés. Van néhány lényeges különbség a két medence között. A legnagyobb eltérés a masszázskád és a jakuzzi között a méretükből fakad, hiszen a masszázsmedence a legtöbb esetben kisebb méretű, hordozható, míg a jakuzzi nagyobb és sokkal nehezebb berendezés és ezek általában rögzítve is vannak. Léteznek kültéri és beltéri változatok is. A hidromasszázs kádak nem képesek a vizet felmelegíteni, a fúvókáik nem mozgathatóak és ellentétben a masszázskádakkal, itt a vizet végül egyszerűen leeresztik belőle. A jacuzzi pedig egy masszázsmedence márka, mely igazából nevét a fejlesztő Jacuzzi testvéréről kapta meg. Bár rengeteg helyzetben használjuk a jakuzzit a masszázskád általános szinonimájaként, mégsem árt azt tudni, hogy a két berendezés nem egyenlő egymással.

Milyen hatással van szervezetünkre a használatuk?

A medencékben való fürdőzés csökkenti a stresszt és annak negatív hatásait is, a gyors szívverést, az izmok feszültségét, a kínzó fejfájást és a szorongást is. A hidromasszázs segíti szervezetünk vérkeringését, csökkenti a vérnyomást és jó hatással van az emésztésünkre is. Mivel fürdőzés közben teljesen ellazul testünk és lelkünk, használat után sokkal mélyebb, pihentetőbb és nyugodtabb alvás várhat majd ránk. A medencében merülve elfelejthetjük mindennapi gondjainkat és problémáinkat is. Így a kellemes fürdőzés után szinte újjászületve léphetünk ki a medencéből. A meleg víz és a masszázs serkenti a vérkeringést, ezáltal javítani tudja a szervezet természetes ellenálló képességét is. Szépen csökkenti a fájdalmas izomlázat, illetve az ezzel együtt járó fájdalmakat is. A kellemesen meleg víz felhajtóereje tehermentesíti az izmainkat és ízületeinket, így elősegíti annak regenerációját.

Visszaugrás a navigációhoz