term ID:
parent cat ID:61
post ID:11057
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Sportolás levezetése jakuzzival Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Sportolás levezetése jakuzzival

Publikálva:

A fürdőruhaszezon közeledtével egyre több nő és férfi esik pánikba, hogy a télen felszedett plusz kilók bizony nem tűntek el a szilveszteri fogadalmakkal. Ilyenkor természetesen méregdrága kapszulákat és kondi bérleteket vásárolnak, hogy az elmúlt időszakot ledolgozzák. A mértéktelenséggel és türelmetlenséggel azonban csak azt érik el, hogy a testük hirtelen nagyobb terhelést kap, mely által izomláz vagy rosszabb esetben sérülés keletkezik.

Természetesen ezek elkerülhetőek, ha személyi edzőt vagy egyéb szakembert fogadsz fel, sok esetben viszont az is elegendő, ha mértékletességre törekszel. Azonban fontos megjegyezni, hogy egyik napról a másikra csodát nem érhet el az ember. Ha te is ezzel a problémával küzdesz, akkor, íme, néhány tipp, hogy a sportolás ne csak kötelező rossz programként élhesd meg. Hidd el kellő türelemmel és a megfelelő sportág kiválasztásával a mozgás, nem csak a nyarat megelőző hónapjaid része lesz.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


Sportolás kiválasztása

Az első és az egyik legfontosabb, hogy kiválaszd melyik sportág illik a legjobb személyiségedhez. Talán több mindent kell kipróbálnod, mint szeretnéd, de hidd el, ha megtalálod, akkor akár egész életeden át fog kísérni. Ilyenkor felejtsd el a divatsportokat, hiszen nem mindenkinek jön be a zumba vagy a spinning. Próbálkozni kell, hiszen van, aki a nyugodtabb erőnléti tornákat preferálja valaki az aktívabb kardiókat. Szerencsére a legtöbb sportközpontban ingyenes próbaalkalmakat hirdetnek, mellyel nem csak a pénztárcádat kíméled meg, de megkönnyít a döntésben is. Érdemes átgondolni, hogy a sportág társas vagy önálló legyen, szükséged van-e egy csoportra vagy elegendő egy ember, akivel bíztathatjátok egymást. A megfelelő sport megtalálásánál érezni fogod, hogy teljesen bele tudsz merülni, de legfőképpen azt, hogy alig fogod várni, hogy csinálhasd. A második fő szempont, hogy ne add fel túl korán.

Ahhoz, hogy valamibe jó legyél, sok idődbe és nem kevés energiádba fog kerülni. Ennek eléréséhez azonban hetek vagy akár hónapok is kellenek. Ha meggyőződtél arról, hogy a megfelelő sportot űzöd akkor nincs más hátra, mint kitartóan csinálnod. Természetesen nem jelenti azt, hogy idővel nem gondolhatod meg magad, ha úgy érzed hónapok múltán, hogy rossz döntés volt vagy valami másba fognál bele akkor nyugodtan válts.

Harmadik szempont, hogy az új életforma bevezetésével törekedj a mértékletességre, hiszen heti öt nap edzés nagyon megterhelő lehet a szervezetednek, ha előtte egyáltalán nem volt mozgás a mindennapjaidban. Légy tehát reális és csakis a saját képességeidre és reakcióidra hagyatkozz.

Ha úgy érzed számodra sok az adott gyakorlat, akkor végezz kevesebbet, majd idővel emeled a mércét. A túlzott megerőltetésnek általában sérülés vagy izomláz lesz a végeredménye, mely nem csak a sport iránti szereteted fogja elűzni, de akár egy életre is maradandó károsodást okozhat. Kisebb sérüléseknél vagy izomláznál azonban ajánlott a pihenés és egyéb relaxációs folyamatok alkalmazása. Érdemes kombinálnod egyéb lazító tevékenységekkel, a jakuzzi és a szauna használata ugyanis kifejezetten ajánlott sportolás után.

Az edzések rehabilitációja és kipihenése

A jakuzzi használata egyre gyakoribb tevékenység a profi sportolók körében is. A hidroterápia hasznosságát már évszázadokkal ezelőtt is ismerték. Különböző betegségekre, rehabilitáció segítésére már az orvosok is felhívják a páciensek figyelmét. Ahhoz, hogy hidroterápiát igénybe vedd, nem kell elutaznod távoli gyógyfürdőkbe, hiszen már otthon is alkalmazhatod masszázs medencék segítségével. A masszázsmedence enyhíti a vérkeringési és anyagcserezavarokat.

A vérkeringés gyorsulása az anyagcserére úgy hat, hogy gyorsítja a szervezetet, ezáltal megszabadul a különféle méreganyagoktól. A test hőmérsékletének növekedésével, felgyorsul a vérkeringés, csökken a vérnyomás. Nem mellékesen pedig növeli a sejteknek szállított oxigén mennyiségét.

A hidromasszázs alkalmazásával a test képes elveszíteni súlyának akár 90%-át, ezáltal pedig az izmok és ízületek is ellazulhatnak. Fontos megjegyezni, hogy a szív és érrendszeri problémákkal küszködőknek a víz nyomása miatt teljesen elmerülő medencében nem ajánlatos az ülés, hiszen a szívre nagy nyomást helyez a víz. Azonban nem csak stressz mentessé teszi az embert, a rekreáció egyik alapját is megteremti. Sérülések után csökkenti a regenerálódás idejét.

A vízben lévő testre jelentős felhajtó erő hat, ezáltal könnyebbé és kevésbé fájdalmassá válik a kötött ízületek átmozgatása. Sportsérülések vagy csak egyszerű hétköznapi balesetek gyógyítására kiváló megoldás. A jakuzziban kisebb gyógytornák is elvégezhetőek. Terjedelme miatt sajnos csak kisebb ízületek mozgatásához alkalmas, mint például boka, csukló. A sportolók nagy része szívesen alkalmazza egy hosszú edzés után a hidroterápiát, melynek során izomlázat is csökkenthetik. Különféle mozgásszervi panaszok esetén vagy reumás fájdalmakra kiváló választás. Felhasználási területe sokrétű, mindenkinek ajánlott, akár az idősebb korosztálynak is.

Visszaugrás a navigációhoz