term ID:
parent cat ID:61
post ID:10787
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Tippek, melyek segítenek elmulasztani a kínzó izomlázat Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Tippek, melyek segítenek elmulasztani a kínzó izomlázat

Publikálva:

Neked is benne volt idén az újévi fogadalmaid között az, hogy most már végre kezedbe veszed az irányítást és elkezdesz rendszeresen sportolni? A cél kitűzése után a legfontosabb, hogy fejben tisztázd a dolgokat és meghozd a döntést, miszerint a továbbiakban oda fogsz figyelni a sportolásra és az egészséges táplálkozásra is. Ez lehet egészségmegőrzés céljából vagy túlsúly leadás céljából is. A legfontosabb azonban az, hogy valóban olyan célt tűzz ki magad elé, amibe nem fog beletörni a bicskád.

Keresd meg a számodra tökéletes mozgásformát

Az edzőtermekben január elején mindig érezhetően többen vannak. Az újévi fogalmak mellett az emberek ilyenkor próbálják gyorsan ledolgozni azt a pár szelet bejglit, ami lecsúszott a torkukon az ünnepek alatt. Azt, hogy számodra milyen mozgásforma lehet a legtökéletesebb, azt csak te, saját magad tudod eldönteni. Az azonban elengedhetetlen, hogy olyan mozgást végezz, melyet élvezel és jó vagy benne, hiszen így tudsz folyamatosan fejlődni és ezáltal motiválódni. Fizikai aktivitásnak számít minden olyan mozgás, melynek során testünk kalóriát tud elégetni. Ez lehet takarítás, kertészkedés, sétálás vagy egy kemény edzés. Az sportolásnak azonban amellett, hogy (egészséges étkezés mellett) fogyasztó vonzata is van, még rengeteg jótékony hatással is rendelkezik szervezetünkre. Mivel a sportolás fokozza a vérkeringést, így a bőr sejtjeihez is több oxigén és tápanyag tud jutni.

Testmozgás következtében tested elkezd izzadni, melynek köszönhetően a szervezetedben lerakódott felesleges anyagoktól is meg tudsz szabadulni. A mozgás emellett a tüdőd kapacitására is rendkívül jó hatással van, a rendszeres sportolásnak köszönhetően légzésed is javulni fog. Ezek mellett a fizikai aktivitás hatására megerősödik a szívizom és nő a szív teljesítőképessége is. A túlsúly megelőzésében és a kezelésében elengedhetetlen az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. A sportolás segítségével elégnek a felesleges kalóriák melyek egyébként lerakódnának a szervezeted zsiradék raktáraiban. Ha elkezded a testmozgást, nagyon hamar észre fogod magadon venni a változást, hiszen sokkal energikusabb leszel, mint előtte. Egy-egy edzés után nem hogy fáradtabb lenne az ember, hanem fel lesz töltődve. Ugyanis közben testedben endorfin szabadul fel, mely csökkenti a fájdalomérzetet és kellemes érzést idéz elő. Ezért is szokták azt mondani, hogy a rendszeres mozgás segít szembenézni a szorongással, sőt még a depresszióval is.

Hogyan és mitől alakul ki az izomláz?

Ha hosszabb ideig elhanyagoltad a testmozgást, valószínűleg egy egyszerű torna utáni napon erős izomlázra fogsz ébredni. Ez az az érzés, amikor még egy tüsszentés is annyira kellemetlen fájdalmakat képes előidézni, hogy még a könnyed is kicsordul. Az izomlázzal kapcsolatban több felvetés is kering manapság. Míg iskolás korodban még azt tanultad, hogy az izomláz a tejsav felszaporodása az izomszövetben, ma már sokan úgy tartják, hogy a túlságosan megterhelő edzés az izmokban mikrosérüléseket és repedéseket okoz, melyeken át víz áramlik a szövetbe és ödéma keletkezik. Ez az, amiért egy edzés után olyan kellemetlen, feszítő fájdalom lép fel az izomzatodban. Bárhogy is van, ami biztos, hogy az izomlázat mindenki szeretné minél előbb elmulasztani, ennek érdekében pedig érdemes több dolgot is kipróbálni.

Sokakban jogosan merül fel a kérdés, hogy izomlázzal szabad-e tovább edzeni? Több vizsgálat mutatja ki, hogy a korai idegi adaptáció miatt , nem romlanak tovább ezek az apró izomsérülések. Ezért ajánlatos egy lassan megkezdett, kiegyensúlyozott nyújtó tornagyakorlatot vagy úszást azokon a napokra is beiktatni, mikor az erős izomláz kínoz. A kellemetlen panaszok megszüntetésére ezenkívül több olyan módszer is a rendelkezésedre áll, melyek az izom vérkeringésének fokozásában fontos szerepet játszanak, így előbb beindul a regeneráció. Célszerű ilyenkor lenyújtani az izmainkat, majd egy gyulladáscsökkentő krémmel bekenni a kritikus területeket. Emellett segíthet még az izomláz elmulasztására masszázs, a borogatás, illetve a fürdőzés is.

A jakuzzizás valóban segít az izomlázon?

A borogatás, a hideg és meleg váltózuhany mellett a jakuzziban való mártózás is segíthet azon, hogy izmaink megpihenjenek, a regenerálódjanak. A masszázsmedence egyik legnagyobb előnye az, hogy használata közben csökkennek a különböző izomfájdalmak, köszönhetően a kellemes meleg hőmérsékletű víz, illetve az erős vízsugarak masszírozó hatásának. A medencében összesen három hatáséri egyszerre a testet: a víznyomás, a felhajtóerő és a hő. Ezek együtt dolgoznak azon, hogy enyhíteni tudják az izmok feszességét, ezáltal hamarabb búcsút tudj mondani a kellemetlen izomláznak. Ennek az oka, hogy a hő hatására a véráramlás fokozódni kezd, a vér felmelegszik, az erek pedig elkezdenek kitágulni. Fürdőzés emellett segíti csökkenteni a vérnyomást, illetve lehetővé teszi a jobb vérkeringést az izomzat számára. A felhajtóerő hirtelen felfüggeszti a fájdalom érzését, ennek köszönhetően egész tested ellazulhat és megpihenhet.

A masszázsmedence fúvókáin keresztül légbuborékok gyógymasszázst hajtanak végre megterhelt izmaidon, melynek erősségét és irányát te magad tudod meghatározni. Ez a kellemes masszázs rövid időn belül enyhíteni fogja az izomláz okozta kellemetlen fájdalmakat, kilazítja az izomzatot és hamar megszünteti a bennük kialakult feszültséget. A test minden izma, folyamatosan azon dolgozik, hogy megfelelően erősen és feszesen tartson, ám miután megmártózol a jakuzzi kellemes habjaiban, egyszeriben elenged ez a feszesség, a meleg vízben való lebegésnek köszönhetően hirtelen lekerül ez a teher a testedről, az izmaid és ízületeid teljesen el tudnak lazulni majd. Rendszeres sportolás mellett hatékonyan alkalmazható a masszázsmedence, sőt akár még a vízi jógát is kipróbálhatod. Ez ugyanis tökéletes mozgás kezdők számára. Azok, akik pedig már aktívan űzik a sportos életmódot, beépíthető akár az edzések között is. Ennek köszönhetően nem csak az izomláznak mondhatsz búcsút, de megelőzheted az olyan sport sérüléseket és baleseteket, mint a zúzódás és a húzódást.

Visszaugrás a navigációhoz