term ID:
parent cat ID:6
post ID:212
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Túl sok a stressz? Lazítson! Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Túl sok a stressz? Lazítson!

Stressz alatt tulajdonképpen azt értjük, hogy a szervezet folyamatos feszültségben van, nem képes megnyugodni. A rövid ideig tartó stresszes helyzetek jobb teljesítményre sarkallhatják az embert, de a mai szóhasználatban egyértelműen negatív töltettel bír. A túlságosan sok stressz hosszútávon komoly egészségkárosodásokat okozhat.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


 

Stresszt rengeteg minden kiválthat. Hirtelen bekövetkező események, tragédiák, próbatételek, munkahelyi nyomás, családi konfliktusok, versengés. Hirtelen jött stresszhelyzetben ijedtség lesz úrrá az egyénen, szomorúság, izgatottság, fokozott anyagcsere jelenhet meg. A tartós stresszhelyzetben folyamatos rossz közérzet, pánikrohamok, szorongás, de akár még depresszió is megjelenhet.

A stressz gyógyítása

Nem mindig lehetséges a stresszt okozó problémát megszüntetni. Ha nagy elvárásokat támasztanak elénk a munkahelyen, akkor sem érdemes gyorsan döntve felmondani, mindent mérlegelni kell, és az alapján dönteni a jövőről. Nem szégyen pszichológus segítségét kérni, ha úgy érezzük, hogy elvesztünk, illetve ha relaxációs technikákat szeretnénk elsajátítani.

Pszichiáter szakorvoshoz akkor érdemes fordulni, ha nem zárkózunk el a gyógyszeres kezeléstől. Az orvosok a problémáinkat nem fogják velünk kibeszélni, ők gyógyszeres terápiát állítanak be az embernek. Amennyiben ettől elzárkózunk, akkor próbáljunk alternatív terápiák felé nyitni. Léteznek különféle módszerek a szorongás és idegesség csökkentésére, például az autogén tréning vagy az agykontroll.

A feszültségre jó hatással van a masszázsmedence használat

A feszültségre jó hatással van a masszázsmedence használat

Jakuzzis terápia

Az egyik legjobb alternatív terápia a masszázsmedence használata. Köztudott, hogy a jakuzzi szuper stresszűző, a meleg vízben még a legnegatívabb gondolatok is tova tudnak szállni. A stresszesebb időszakokban érdemes naponta elmerülni a habokban. Jobb, ha valakivel együtt tesszük ezt meg, így esélyünk se lesz arra, hogy magunkba mélyedjünk és betemessenek a negatív gondolatok.

Próbáljuk kiüríteni az elménket és nem gondolni semmi negatív, felzaklató dologra. Ha partnerünkkel együtt tudunk fürdeni, akkor a fürdőzés után egy hosszabb-rövidebb masszázs is segíthet a relaxációban. Feldobhatjuk a fürdőzést illőolajokkal, gyertyákkal, hangulatos zenével, amik mind-mind segíthetnek az ellazulásban.

A stresszt nem szabad félvállról venni, hosszútávon szív- és érrendszeri problémákat, gasztroenterológiai betegségeket, de akár cukorbetegséget és korai halált is okozhat.

Visszaugrás a navigációhoz