term ID:
parent cat ID:6
post ID:114
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Veszélyes a masszázsmedence? – Tények és tévhitek Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Veszélyes a masszázsmedence? – Tények és tévhitek

Időről időre felbukkannak olyan rémhírek az interneten, amelyek a jakuzzi ártalmairól szólnak. Súlyos betegségek, fertőzések, árt a gyereknek, árt az idősnek, árt mindenkinek – ugye ismerősek ezek a hatásvadász cikkcímek? De nézzük meg röviden vajon mi az igazság?

A jakuzzi kockázatos az egészségre?

Néha bele lehet futni olyan cikkbe, ami azt taglalja, hogy a jakuzzit nem szabad használni, sőt, egyenesen veszélyes lehet az egészségre. A levegő beáramoltatása és a meleg víz valóban emeli a kockázatot, hogy a vízben elszaporodjanak a különféle baktériumok, de ez csak a nem megfelelően karbantartott jakuzziknál fordulhat elő. Amennyiben megfelelő szűrés történik és a vízkezelésről is kellőképpen gondoskodunk, úgy egyáltalán nem kell attól tartani, hogy bármiféle egészségügyi problémánk adódna a masszázsmedencétől. Amennyiben a víz zavaros, gyanús, akkor inkább kerüljük a használatát (vagy hívjunk fel egy szakértőt), és alaposan tisztítsuk ki a vizet. Magán jakuzziban a víz karbantartásának az elrontása nem egy könnyű feladat, sőt, mivel vannak automata szűrők és vízkezelők is, gyakorlatilag kész bravúrnak számítana ha normál használat mellett a jakuzzi vize mondjuk bealgásodna.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


További városi legenda szokott az lenni, hogy a szállodák masszázsmedencéiben kaptak el fertőzést az emberek. Természetesen előfordulhat ilyesmi is, de azért ez nem általános jelenség. A hotelek sem szeretnék, ha a rossz hírnevüket keltenék, ezért biztos, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jakuzzik és azok vizének minőségére ne legyen panasz. Ha mégis úgy érezzük, hogy valami nem stimmel, akkor azonnal jelezzük a személyzetnek.

Sok a tévhit a masszazsmedencékkel kapcsolatban

Sok cikk szereti túldramatizálni a különféle vegyszerek kártékonyságát, amelyek a víz minőségéért felelnek. Néha egyenesen méregként emlegetik ezeket a szereket, pedig szó sincs ilyesmiről. Ha felbukkan egy ilyen cikk, legtöbbször a túlzott klórhasználatról írnak benne. De klórra egyáltalán nincsen szükség, főleg magánjakuzziknál. Sokkal népszerűbbek például a vegyszermentes vízkezelő szerek, vagy kezeljük a vizet aktív oxigénnel esetleg bróm sóval. A víz kezelésének módjáról szintén érdemes lehet egy szakértővel beszélgetni, mert  mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is.

Árt a túl meleg víz!

A meleg víz ártalmáról is megoszlanak a vélemények. Tény és való, hogy a negyven fok feletti hőmérsékletű víz nem ajánlott hosszútávon, mert mesterségesen megemeli a testhőmérsékletet, de a harminchat-harmincnyolc fok pont ideális hőfok, hogy kellően el tudjunk lazítani.

A jakuzzizás ártalmas a gyerekre – ilyen álhírek is szoktak terjedni. A legtöbb esetben azonban nem a víz minősége vagy a baktériumok elszaporodása „árt” a gyerkőcnek, hanem az, hogy a szülők nem tekintenek a jakuzzira, mint veszélyforrásra. A kisebb méret, a viszonylag sekély víz pedig okozhat galibákat, de akár komolyabb baleseteket is, ezért a kisebb gyerkőcöket akkor se hagyjuk magukra a masszázsmedencében, ha teljesen leér a lábuk.

Visszaugrás a navigációhoz